De eikenplantage – Dag 139

Om zelfvoorzienend te worden is het belangrijk om bomen te hebben. Bomen en struiken zorgen ervoor dat de grond vruchtbaar wordt en de lucht gezond blijft. Maar bomen zijn ook voor productie om houtwallen aan te leggen, om in de houtkachel te gebruiken en om palen te produceren voor afrasteringen. We gaan namelijk ook wat dieren houden en die willen we binnen bepaalde zones vrij laten lopen. Maar om te voorkomen dat ze weglopen en om ze af te schermen van bijvoorbeeld andere dieren of de moestuin moeten we maatregelen nemen.

Op ons perceel hebben wij al een variëteit aan bomen staan vooral de wilg en de esdoorn doen het goed. Onze trots is de treurwilg in de voortuin. Maar er is nog een hele mooie solitaire eikenboom. Een langzame groeier maar doordat hij jaren de ruimte heeft gehad is het inmiddels een schitterende boom. Helaas vormt hij een probleem. Hij hangt namelijk over naar onze buren. Hoewel de buren ook veel grond hebben laten ze toch duidelijk merken dat hij in de weg staat door aan hun kant takken weg te halen. Jammer maar hij moet er een keer aan geloven.

Wij vinden het zonde dat hij niet ergens anders staat dus willen hem wel vervangen. Daarom zijn wij al volop jonge eiken aan het kweken. Het lijkt wel of de boom voelt dat hij zijn langste tijd gehad heeft want er komen spontaan steeds meer boompjes de grond uit. Laatst stond er een gewoon midden op het grasveld achter de schuur. Heel opmerkelijk want er wordt daar toch zo nu en dan gemaaid. Wij hebben hem uitgestoken en in een pot gezet. Het totaal aantal spontaan opgekomen eikjes is nu al een hele rij geworden en vandaag ontdekte ik er nog twee (zie foto’s) .

Maar als de eik wordt neergehaald willen wij er wel iets bijzonders mee doen, bijvoorbeeld een mooi hek van maken of een bank. Maar mijn man aast ook op eikenhout want hij is namelijk een fervent liefhebber van houten boten en zo nu en dan moeten die gerepareerd of hersteld worden en daar gebruikt hij graag eikenhout voor. Dus de eikenboom krijgt ongetwijfeld een goede bestemming en zijn nazaten ook, maar dan ergens in het landschap.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.