Composteren – het ei van Columbus – Dag 134

In de permacultuur begint alles met een vruchtbare gezonde bodem. Daar heb ik al eerder over geschreven in mijn blogjes. Gelukkig beginnen ook diverse organisaties zich druk te maken over de gezondheid van de bodem. Zo kwam ik een leuk filmpje tegen gemaakt voor de SKB-showcase en gefinancierd door een aantal instellingen in Brabant. Een mooi initiatief.

De strekking van het filmpje is dat alles begint bij een gezonde bodem. Door onze manier van leven in het industriële tijdperk is de biodiversiteit teruggelopen en de balans van organische stoffen en de hoeveelheid mineralen in de grond afgenomen. Vooral het gebruik van kunstmest en pesticiden hebben de grond verarmd.

Grond waarin de natuurlijke balans goed is heeft helemaal geen hulpstoffen nodig om voedsel te laten groeien. Naar mate de balans in de bodem verbetert en de biodiversiteit toeneemt herstelt ook de hoeveelheid en de soort insecten, hierdoor zullen we minder last hebben van schadelijke insecten die de gewassen schade toebrengen.

Het filmpje laat zien dat de structuur van de bodem redelijk eenvoudig te herstellen is door het gebruik van compost. Het composteren van organisch (snoei)afval in plaats van het te verbranden heeft niet nog een ander groot voordeel. Organisch materiaal bevat CO2 en door te composteren brengen we deze CO2 terug in de grond wat helpt om gewassen te laten groeien en de balans te herstellen. Terwijl bij het verbranden van hout- en snoeiafval CO2 de lucht in wordt gebracht wat nadelige gevolgen heeft voor het klimaat.

De makers van het filmpje hebben een zeer positieve boodschap, zij geven aan dat als we wereldwijd 1% meer organische stoffen in de grond brengen via composteren, de CO2 in de lucht wordt vermindert waardoor het klimaatprobleem oplost.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.