Eten wat de pot schaft – Dag 129

Of liever gezegd eten wat de tuin verschaft. Het is zo heerlijk om de tuin in te gaan en lekkere verse groente en kruiden uit de tuin te halen en op tafel te zetten. We eten nu iedere avond sla want de tuin staat er vol mee. Voor wie pluksla kent weet hoe makkelijk dat is. Ik heb een hele rij geplant en iedere avond haal ik van iedere plant een blad af dat houdt ze actief. De buitenste zijn al door de slakken opgegeten, maar er is nog genoeg over. De rucola doet het ook nog goed. De kropsla is inmiddels op en nieuwe is in de maak.

WP_001125Ieder jaar kweek ik tomaten. De cherry tomaten gaan altijd snel en zijn als eerste te eten, die zijn zo lekker en snoep ik gewoon van de struik af. De rest heeft wat meer tijd nodig. Vorig jaar ging het helemaal mis met de tomatenkweek. Wij hadden een nieuwe kas in de tuin gezet en ik had een vrachtwagen biologische compost laten komen, anders was het niet gelukt om voldoende vruchtbare grond in de kas te krijgen. Maar dat was ook niet alles. De grond kan namelijk ook té vruchtbaar zijn.

Het gevolg was dat de tomaten de grond uitschoten, al rap zaten ze tot aan het plafond. Na een paar dagen was de tomatenoogst zo zwaar geworden dat alle planten met stokken en al waren omgevallen. De kas leek wel een slagveld. Met een paar stevige palen en dwarsbalken hebben we de boel moeten stutten en daarmee de oogst redelijk kunnen redden. Dit jaar moeten de tomaten het met dezelfde grond doen. Ik ben er van overtuigd dat dat prima gaat lukken.

We maken ieder jaar als de tomatenoogst op haar hoogtepunt is potten met tomatensaus. Een basissaus met courgettes en wat kruiden, vooral basilicum natuurlijk, even aan de kook brengen dan pureren. Door het pureren van de courgettes ontstaat een gebonden saus. Even kort doorkoken en dan in potten zodat ze vacuüm getrokken worden. We hadden afgelopen seizoen iedere week wel een keer iets met tomatensaus gemaakt. We zijn er allemaal dol op.

Vanavond stond ook weer eigen gemaakte tomatensaus op het menu (een van de laatste potten, voordat de nieuwe oogst loskomt). Wat vega gehakt, champignons, een paprika, peper en zout en natuurlijk verse basilicum en klaar is de saus. Wat verse tortelini en natuurlijk sla uit eigen tuin. Wat kan een mens nog meer verlangen?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s