Wereldmilieudag – Dag 125

Vandaag is het World Environment Day en in gewoon Nederlands wereldmilieudag. Deze dag wordt ieder jaar op 5 juni georganiseerd door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor het milieu en om daarmee de bewustwording te vergroten. Ieder jaar krijgt het een speciaal thema mee. Dit jaar wordt aandacht gevraagd voor “Small Islands and Climate Change”. Nou zijn wij in Nederland geen eiland maar we kennen wel vergelijkbare problemen als eilanden die door de zeespiegelstijging worden gedwongen om drastische maatregelen te nemen willen we het hoofd boven water houden.

Watersnood BangladeshWaarom is aandacht voor dit thema belangrijk voor de gehele wereld? We hebben maar een aarde en daar moeten we zuinig op zijn willen we bestaanszekerheid garanderen voor toekomstige generaties. Klimaatverandering is een ernstige bedreiging voor veel mensen. Op sommige plaatsen veroorzaakt het wateroverlast, zoals eilanden, rivierengebieden en laaggelegen gebieden. Maar op weer andere plaatsen is door de temperatuurstijging juist een tekort aan water wat uiteraard niet bevorderlijk voor ons voortbestaan. Zonder water kunnen we niet leven en kunnen we geen gewassen laten groeien om ons te voeden. Dan houdt het dus gewoon op.

Toch lijkt het voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show want wij leven in een gebied van overvloed en ongekende welvaart. Maar dat is maar schijn, want wat wij hier doen of juist niet doen heeft gevolgen voor andere plekken op deze ene aarde en heeft hoe dan ook zijn weerslag op ons. Zoals grootschalige migratie naar ons toch al overbevolkte gebied, om maar eens wat te noemen. We kunnen en mogen ons kop niet in het zand steken. We moeten er allemaal wat aan doen om te voorkomen dat we straks geen leefbaar klimaat meer hebben. En als je denkt dat je een te klein radartje bent in het geheel dan heb je het mis. Alle kleine beetjes helpen, ook die van jou!

Daarom doe ik dit project om zelfvoorzienend te worden. Dat betekent leven van wat de aarde mij biedt, met hergebruik van materialen en mineralen, met zorg voor een vruchtbare bodem ten behoeve van gezonde voeding, met op ecologische manier verkregen water en energie, met zo min mogelijk impact op diezelfde aarde. Dat is mijn bijdrage aan de wereldmilieudag. En wat is jouw bijdrage?

Meer lezen over de wereldmilieudag kan op wikipedia en de site van IDFA.

Advertenties

2 thoughts on “Wereldmilieudag – Dag 125

 1. Het water is ook zo een fantastische spiegel ..
  Zeker als hef windstil is en de ondergaande zon schijnt er ..

  Een stil .. verstillend moment ..

  En iedere keer komt dan een wonderschone gedachte op …
  Altijd weer anders ..

  Zoals dat de verhoudingen op planeet van water : aarde/weefsel en bloed zo lijken overeen te stemmen .. en dan die maan die de getijden lijkt te weven .. hmnm lijkt?

  Schijnt en blijkt!

 2. Wat een mooie woorden Sace!
  Wat lief dat je dit aan mijn blog toevertrouwd, dat maakt het nog meer waardevol.
  Jij houdt net als ik ongeloofelijk veel van onze aarde, dat is duidelijk.
  Geniet van deze mooie avond.
  Met liefdevolle groet,
  Jolanda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s