Slow Food – wat is dat eigenlijk – Dag 116

Slow Food is een beweging die ontstaan is in Italië en zich inzet voor meer diversiteit in ons eetpatroon. De beweging zet zich daarmee af tegen de fastfood en de eenheidsworst in de keuken en in de schappen van de supermarkt. Dit doen zij door gewassen, zaden, kruiden en voedselbereidingen die in ongebruik geraakt zijn aandacht te geven zodat ze weer bekendheid krijgen bij het bredere publiek. Ook de monocultuur wordt daarbij aan de kaak gesteld.

tomatoesVergeten groenten is zo’n voorbeeld, wie kent nog snijbiet of pastinaak? En wie eet er geregeld pompoen, aubergines en koriander om maar eens wat te noemen. Slow Food is een netwerk van bevlogen mensen met hart voor de natuur en de aarde. Door het uitwisselen van ervaringen en het promoten van wat we vergeten zijn en dat naar een breder publiek te brengen worden zaken als biodiversiteit en duurzaamheid op een praktische manier in werking gezet. Ook het gebruik van streekproducten wordt gestimuleerd, waarbij vers en seizoengebonden belangrijk is.

Maar in navolging van Slow Food zijn andere bewegingen ontstaan, zoals Slow Management en Slow Living, waarbij aandacht en de kwaliteit van werk en leven voorop staat als tegenbeweging van onze jachtige en complexe samenleving. Het leven bestaat niet alleen uit hard werken, maar ook uit genieten, iets waar wij vanuit onze calvinistische achtergrond nogal eens moeite mee hebben.

Slow Living is ook iets wat heel erg past bij mijn project, hoewel daar op dit moment nog weinig van te merken is omdat alles nog moet worden opgestart. Maar de ingrediënten van de permacultuur, waar het uitgangspunt is om zoveel mogelijk de natuur zijn gang te laten gaan, passen perfect bij de kenmerken van de Slow Food beweging. Als we de gewassen hun gang laten gaan en niet stimuleren met allerlei groeihulpmiddelen dan groeien ze op hun eigen tempo. Kwaliteit voor kwantiteit. Iedereen die dit kent weet dat voedsel wat de tijd heeft gehad zich te ontwikkelen zoveel intenser en lekkerder smaakt.

slow-snailHet kenmerk van de Slow Food beweging is het slakje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s