Ondernemen gaat voor wonen – Dag 109

Wil je als plattelander op je eigen grond een huis (laten) bouwen, bijvoorbeeld voor je vader zodat hij niet naar een verzorgingshuis hoeft, dan krijg je daarvoor geen vergunning, zelfs een extra schuur is niet haalbaar. Maar wil je een gigantisch grote schuur laten neerzetten omdat je eens flink gaat ondernemen dan gaat de rode loper uit! Bij ons in de straat wordt weer een enorm grote schuur gebouwd. Blijkbaar hebben wij weer iets over het hoofd gezien bij de te verlenen vergunningen. Het ziet er niet uit en past geheel niet in de natuurlijke omgeving.

Porto cabine

Voorbeeld van een porto cabine

Toen wij hier kwamen wonen en een serre wilde aanbouwen (waar niemand last van heeft) kregen we daarvoor maar beperkt toestemming. Vorig jaar wilde wij een extra kasje plaatsen omdat we steeds meer zelf groente verbouwen in onze moestuin en ruimte voor zaaigoed nodig hadden. Maar ook daar liepen we tegen beperkingen aan, meer dan 24 m² was niet toegestaan. Nu is onze kas niet groter dan dat maar alleen het feit al geeft te denken, want waarom zouden we geen 30 of 40 m² mogen neerzetten? We hebben voldoende eigen grond, niemand heeft daar last van.

Als je daarentegen minimaal 5 hectare aan grond bezit dan mag je ineens drie huizen bouwen, want dan heet het een landgoed. Vandaar dat de plaatselijke aannemer al jaren grond opkoopt. Er zijn zelfs mensen die dat niet aan die aannemer willen verkopen, maar iedere keer weet hij toch weer op slinkse wijze de hand te leggen op de verkoop, er is altijd wel een stromannetje die zwicht voor geld.

Pal naast die grote schuur in aanbouw gaat nu door de genoemde aannemer een landgoed gebouwd worden met een paar grote landhuizen. Wat hij voor elkaar krijgt lukt ons en velen met ons nooit en te nimmer. Maar ik begin de lijnen door te krijgen hier op het platteland. De stromannen zitten tot in het gemeentehuis.

Treurig is dat onze overheid nu ouderen uit de verzorgingshuizen weg stuurt, omdat het niet meer te betalen is, om vervolgens bij hun kinderen te gaan wonen. Maar als je daar fatsoenlijke woonruimte voor wilt regelen dan ben je beperkt tot een porto cabine. Ik vraag mij iedere keer weer af waar wij nu eigenlijk mee bezig zijn? Alles staat in het teken van ondernemen en dus geld verdienen, maar als het over mensen gaat dan geeft onze overheid niet thuis.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s