Tijd voor vlierbloesemsiroop – Dag 104

De komende dagen wordt het mooi weer dat is een goed bericht vooral voor de vlierbloesem. De struik loopt al heel mooi uit. Op het juiste moment is het tijd om de bloesem te plukken voor vlierbloesemsiroop. Vaak is het maar een paar dagen waarop de bloesem te oogsten is, dus de timing is belangrijk. Omdat de periode waarin ze geoogst kunnen worden zo kort is is het belangrijk om een flinke hoeveelheid te maken. Het beste moment om ze te plukken is ’s morgens vroeg, dat geldt trouwens ook voor kruiden en het oogsten van zaden.

Wie daarmee nog niet bekend is hier het recept:

Ingrediënten:

schermen van vlierbloesem

1,2 kg suiker per liter

20 gram citroenzuur per liter (optioneel, verkrijgbaar bij drogist)

Bereiden:

Gebruik alleen de schermen, geen stelen.

Doe ze in een pan, overgiet ze met water tot ze volledig onder water staan en laat het geheel een dag staan op een koele plaats.

Giet de vloeistof door een zeef en herhaal dit tot het redelijk helder is.

Voeg per liter vocht 1,2 kg suiker toe.

Verhitten tot het kookpunt en goed doorroeren tot de suiker volledig opgelost is.

Roer het citroenzuur er doorheen voor de fris zure smaak.

Zonder citroenzuur kan ook, maar dan is de siroop minder lang houdbaar.

Houd het geheel ca. 10 minuten op een laag vuur tegen het kookpunt aan.

Maak ondertussen flessen of potten schoon. Ik gebruik meestal flessen van vruchtensap.

Vul de flessen en de potten tot aan de rand en draai de dop er goed op en laat afkoelen.

Bij het gebruik kan je het sap nog variëren met kruiden als gember of kaneel of voeg er vruchten aan toe zoals aardbeien of bessen.

Proost!

 

Advertenties

One thought on “Tijd voor vlierbloesemsiroop – Dag 104

  1. Pingback: Sap van vlierbloesem – Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s