Wat is eigenlijk gezonde voeding – Dag 103

Vandaag kwam ik een artikel tegen met verontrustend nieuws over ons voedsel. Uit onderzoek blijkt dat voeding dat groeit in een omgeving met een hoog CO2 gehalte minder zink en ijzer bevat. Stoffen die ons lichaam nodig heeft. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, waardoor we futloos worden en de kans op infectieziekten toeneemt. Ook een laag IQ doordat de hersenen onvoldoende ontwikkelen en hogere moedersterfte zijn aantoonbare gevolgen. En als we niets doen aan de uitstoot van CO2 dan wordt het alleen maar erger.

Oogst 2012We kunnen zink en ijzer compenseren met diverse voedingsstoffen zoals verse groenten, fruit, noten, zeewier en volle granen. Vooral de pompoenen, die ik ieder jaar kweek, bevatten veel mineralen die dit soort problemen kunnen tegengaan. Helaas is niet overal ter wereld voldoende vervangende voeding verkrijgbaar die de tekorten aanvullen.

Maar er is nog iets aan de hand met ons voedsel. Uit onderzoek blijkt dat de manier waarop ons voedsel geproduceerd wordt ook niet is zoals het zou moeten. Om massaproductie te leveren moet voedsel snel kunnen groeien en daar zit het volgende probleem. De voedingswaarde van snel geproduceerd voedsel neemt af. De koolhydraten nemen toe en de proteïnen en voedingsstoffen nemen af. En van teveel koolhydraten worden we weer dik.

Een gezonde bodemstructuur is een voorwaarde om gezonde voeding te kweken. Gewassen halen hun voedingswaarden uit de bodem zoals sporenelementen en mineralen. Daar is tijd voor nodig. En in de massaproductie kost de factor tijd geld, dus moet het snel. Het nadelige effect is weer dat de grond sneller uitgeput raakt en moet worden aangevuld met kunstmest. Ook de aanwezigheid van veel CO2 kan de groeisnelheid van voedsel bevorderen. Wat de cirkel rond maakt.

In mijn ogen is gezonde voeding de liefde en de zorg die er aan besteed wordt. Ik gebruik geen kunstmatige hulpstoffen en zorg dat de grond zelf voldoende voedingsstoffen bevat waardoor de gewassen rustig de tijd krijgen om te groeien. Daarom is het eten van biologische voeding niet alleen lekkerder maar ook een stuk gezonder. Gelukkig wijzen steeds meer onderzoeken dat uit.

Advertenties

One thought on “Wat is eigenlijk gezonde voeding – Dag 103

  1. Pingback: Is biologische voeding nu gezonder of niet? – Dag 171 | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s