Gif uit het tuincentrum – Dag 101

We staan er vaak niet bij stil maar op de bloeiende planten van het tuincentrum zit meer pesticiden dan je zou denken. Ook daar kan de bij niet tegen. Daarom is het ook van belang dat de bloemen die rechtstreeks bij de kweker of het tuincentrum vandaan komen biologische zijn geteeld. Het begint allemaal met de biologische bloembollen die we in de grond stoppen. Die vormen in het vroege voorjaar het eerste voedsel van de hommels en de bijen, die dan nog uiterst kwetsbaar zijn en slecht tegen chemische stoffen kunnen waar veel bloembollen mee zijn bewerkt.

Gif in het tuincentrumDe hommels en de bijen zijn van levensbelang voor ons voedsel. Zonder bij en hommel geen bevruchting en geen fruit en groenten. Dus om de hele keten leefbaar en gezond te houden is het belangrijk om alle bloemen in je tuin van biologische herkomst te laten zijn. Greenpeace toonde afgelopen maand aan dat uit onderzoek blijkt dat bloemen in tuincentra minimaal 7 verschillende gifstoffen bevatten, noodzakelijk ter voorkoming van ziekten en ongedierte. Daar schrok ik toch wel van.

Wij zijn verwend geraakt aan ongeschonden voeding. Alles moet perfecte zijn. Er mag geen deukje in het fruit, geen gaatje in de sla en geen luis in de plant zitten die we kopen. Daarom wordt massaal gebruik gemaakt van allerlei chemische hulpmiddelen om een gevoel van opperste kwaliteit te suggereren. Alles voor het uiterlijk. Maar hoe zit het dan met de binnenkant? Als je zelf een tuin hebt met groenten en fruit dan weet je dat het wel eens gekneusd de tuin uitkomt, maar het smaakt er meestal niet minder om. Maar ja, de consument wil dat niet.

Toch zijn er lichtpuntjes. Zo is inmiddels een meerderheid van de Tweede Kamer voor het verbod op het gebruik van glyfosaat voor particulieren en overheidsinstanties dat per 2015 moet ingaan. Glyfosaat is het middel dat in Roundup is verwerkt waarmee genetisch gemanipuleerde gewassen worden bespoten, waardoor alle onkruid wordt bestreden en waarvan het gewas zelf geen hinder ondervindt. Deze week liet Intratuin weten dat zij stopt met de verkoop van middelen als Roundup van Monsanto, Clear-up van Bayer en STOP van Pokon.

2 thoughts on “Gif uit het tuincentrum – Dag 101

  1. Maar hoe zit het met de tuinaarde die je bij een tuincentrum koopt? Waar komt die grond in die zakken vandaan maar belangrijker : zitten er geen zware metalen en/of gifstoffen in ? Ik kom bijv. in zakken van Pokon tuinaarde stukjes plastic en zelfs kleine brokstukjes glas tegen. Groente- en fruitplanten/bomen nemen de mogelijk aanwezige zware metalen/gifstoffen namelijk op. Ben je dan nog wel gezond bezig met die tuincentrumaarde ?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.