Te weinig voedsel voor de voedselbank – Dag 99

Onlangs was ik bij een netwerkbijeenkomst waar vrouwen aandacht vroegen voor kinderen die in armoede leven en niet zo iets eenvoudigs als een fiets kunnen betalen. Zelfs deelnemen aan een voetbalclub is voor sommige kinderen niet mogelijk. Diverse particuliere initiatieven bieden uitkomst. En dan durven we te beweren dat Nederland een rijk land is. De armoede zien we niet omdat we ons ervoor schamen en net doen of het niet zo is. Veel moeders zijn heel creatief om armoede te verbergen, waarbij ze vooral zichzelf wegcijferen.

voedselbank_amsterdam-A840x630Door de crisis is de toestroom van mensen naar de voedselbank enorm toegenomen. Inmiddels zijn al 35000 gezinnen wekelijks aangewezen op een voedselpakket omdat ze geld tekort komen. Vooral zzp-ers zijn hard getroffen door gebrek aan opdrachten en het ontbreken van een vangnet. Er is daardoor een tekort ontstaan aan voedsel bij de voedselbanken. Terwijl supermarkten per jaar nog altijd zo’n €600 miljoen per jaar aan voedsel weggooien dat over de datum is. Daarom wordt het hoog tijd dat er wat gebeurt.

Om verspilling van voedsel tegen te gaan kunnen we zelf een hoop doen, bijvoorbeeld door minder in te kopen zodat het niet nodeloos de vuilnisbak ingaat, scheelt nog in de portemonnee ook. We gooien met elkaar ca. 800 miljoen kilo weg! Dat zijn enorme bedragen. Daar zijn de supermarkten nog niet eens bij opgeteld, ook zij kunnen een hoop doen door bijvoorbeeld de houdbaarheidsdata aan te passen. En als ze toch voedsel overhouden zijn er organisaties die het graag overnemen. Maar we moeten het wel doen met elkaar.

En voor die mensen die weinig hebben wil ik aanbevelen om te gaan moestuinieren. Als je minder werk hebt is een moestuintje goed te doen. Het geeft niet alleen gezond voedsel maar ook een hoop afleiding. En zelfs als je geen grote tuin hebt is er een mogelijkheid om wat op te kweken. Op een balkon of in de vensterbank kan je al heel wat kwijt. En ga eens op zoek naar iemand met een moestuin die kan altijd wel wat hulp gebruiken in ruil voor groente en fruit.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s