Het weer: Er is geen peil op te trekken – Dag 82

Iedere morgen geef ik alles wat in de kas staat water. Zo ook deze morgen. Tussen de middag wilde ik een boterham met verse rucola eten dus ging in naar de kas om wat te plukken. Ik schrok mij een hoedje. Het leek wel een sauna in de kas en alle slagewassen lagen futloos op de grond. Nooit eerder heb ik dat zo vroeg in het jaar meegemaakt. In de zomermaanden laat ik de deur van de kas vaak open staan voor voldoende frisse lucht, maar het is nog helemaal geen zomer!

Vandaag was het zelfs 25°C, dus wel volop zomer. Had ik even niet opgelet, was bijna mijn eerste oogst mislukt. Te druk met de voorbereidingen voor de verkiezingen van 22 mei a.s. en nog wat andere zaken. Gelukkig stond alles er aan het eind van de middag weer prima bij. Een beetje water en open deuren doet wonderen. De komende dagen blijft het goed weer dus durf ik, nog ver voor ijsheiligen, meer zaaigoed naar buiten te doen. De paksoi doet het inmiddels geweldig buiten, dus de rest van de paksoi kan er achteraan.

WP_000903Vandaag was het tijd voor de peultjes. Mijn man had een hekwerkje neergezet zodat de peultjes de hoogte in kunnen. De eerste bloemen aan de peultjes zijn al zichtbaar. De spruiten en de snijbiet groeien hun potjes uit dus die zijn daarna aan de beurt om naar buiten te gaan. Alles gaat hard, zelfs de aardappelen beginnen al zichtbaar te worden. En dit weekend eten we spinazie want die ziet er heel sappig en smaakvol uit. Zo te zien is de oogst dit jaar een maand eerder terwijl alles vorig jaar door de late vorst een maand later was.

Mijn zoon heeft een vriendje te logeren en vanmiddag opperde ze dat ze buiten gingen slapen. “Ja hoor, jullie doen je best maar.” En dat terwijl de nieuwsberichten melding maakten van hevige regenval in het noorden van het land. Tijdens het eten viel de eerste regen al, hoewel van korte duur. Dus dacht ik dat zij hun plannen wel opgegeven hadden. Maar zojuist zijn ze de deur uitgegaan…. om buiten te slapen, in april! Het zal mij benieuwen of ze dat vol houden vannacht.

Kortom het weer blijft onvoorspelbaar ook al zijn de weermannen en –vrouwen steeds beter in de prognoses. Iedere dag en ieder seizoen is het weer een uitdaging om op de juiste manier mee te bewegen met de grillen van de natuur, dat maakt het tuinieren juist zo leuk, het is ieder jaar weer anders. Naarmate ik meer ervaring krijg en dichter bij de natuur sta des te beter voel ik aan wat en hoe ik het moet doen.

One thought on “Het weer: Er is geen peil op te trekken – Dag 82

  1. Pingback: De natuur loopt een maand voor – Dag 88 | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.