De kastanje en de waterpomp – Dag 81

Toen wij hier kwamen wonen stonden er twee grote kastanjebomen in de achtertuin, geplant door mijn schoonouders. Eigenlijk waren ze wel wat groot geworden en stonden erg dicht op elkaar, waardoor ze een hoop schaduw opwierpen in de tuin. Ze waren schitterend om te zien maar toch zagen ze er als je goed keek niet gezond uit. Een kennis van ons constateerde de kastanje ziekte waarbij de bast openbarst en donker vocht laat zien, het zogenaamde ‘bloeden’. Na twee jaar hebben we een van de twee kastanjes laten omzagen, om de kans van de andere boom te vergroten. De omgehaalde boom was al behoorlijk aangetast aan de binnenkant.

WP_000884De andere kastanjeboom, inmiddels flink gegroeid, staat er nu nog steeds ondanks de ziekte. Dus was het een goede beslissing om er een weg te halen, want anders hadden ze het allebei niet gered. Maar de afgelopen twee jaar heeft de overgebleven kastanje het ook moeilijk. Zo geeft hij zoveel kastanjes in het najaar dat we nauwelijks nog zonder schoenen in de tuin kunnen lopen van alle stekelige kastanjebolsters. Een duidelijke overlevingsstrategie van de boom.

Nu staat hij weer in de bloei, de mooiste tijd van het jaar. Maar toch ziet hij er niet goed uit. De onderste takken laten mooie trossen bloesem zien, maar hogerop worden de trossen steeds kleiner en bovenin is nagenoeg geen bloesem te bekennen. Ook de blaadjes hangen er bovenin verpietert bij. “Zou de boom misschien te weinig water krijgen?” vroegen wij ons af. Naast redelijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar hebben we ook te maken met weinig regen dus is het behoorlijk droog. Wellicht heeft de kastanje daar last van.

Het meeste regenwater vangen wij op zodat we geen drinkwater in de tuin hoeven te gebruiken. De rest wordt via dakgoten afgevoerd naar de sloot achter het huis. Vorig jaar kochten wij een waterpomp om water uit de sloot op te pompen om daarmee de tuin te besproeien als dat nodig is. Dus hebben wij dit weekend de waterpomp weer geïnstalleerd en hebben we iedere dag een uur lang de slang bij de stam van de kastanje gelegd om water te geven. Of hij het daardoor beter zal gaan doen weten we nog niet daarvoor is het nog te vroeg. We moeten dat nog even afwachten. Zo niet dan vrees ik dat deze kastanje er ook uit moet en dat zou zonde zijn van deze mooie boom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s