De eerste zaailingen naar buiten – Dag 80

Vandaag hebben we flink wat gewerkt in de tuin. We hebben een vlier gekortwiekt omdat hij teveel ochtendzon wegneemt uit de moestuin. Aan de zuidkant van de moestuin staat een aantal bomen en struiken in een soort bosje bij elkaar. Helaas werpen ze steeds meer schaduw over de moestuin. Een daarvan is een uit de kluiten gegroeide hazelnootstruik. Hij is zo groot geworden dat van een struik nauwelijks meer sprake is, eerder van een levensgrote boom met meerdere stammen. De uit de kluiten gegroeide takken hangen vervaarlijk scheef en de kans dat er een tak afbreekt wordt steeds groter.

WP_000891Dus ging vandaag de kettingzaag in de hazelaar. Uiteindelijk hebben we twee takken afgezaagd. We telden de jaarringen en kwamen op 25 jaar uit. Zo lang staat de hazelaar al ongemoeid te groeien. Met een paar takken minder kan hij nog weer wat jaren voort. We hebben nu een enorme hoop snoeiafval. Dat gaan we uiteraard niet zoals bij ons aan de overkant is gepland in de fik steken. Zonde. De grotere stukken leveren ons weer hout voor de kachel op en de rest laten we een keer versnipperen als voedsel voor de tuin.

In de moestuin heb ik weer een hele serie bedden gereed gemaakt en voorzien van paadjes. De tuin ziet er inmiddels keurig uit. Nog een paar bedden te gaan, maar de meeste liggen klaar om de jonge aanpoot te verwelkomen. Inmiddels begint in de kas de paksoi de potjes uit te groeien. Hier en daar verschijnen al gele blaadjes. Er moet nodig een volgende stap gezet worden. Met gunstige weersvooruitzichten voor de komende week heb ik de gok gewaagd en een rij uitgepoot in een van de bedden.

Vorig jaar hebben we bijna geen paksoi gegeten omdat de slakken ons iedere keer te snel af waren. Zelfs uitgezet in een aparte kweekbak hield de slakken niet tegen. Nu heb ik pal naast de paksoi een rand zelfgekweekte afrikaantjes gezet. Ik ben heel benieuwd of dit gaat helpen. Zo niet dan moet ik toch weer met een alternatief komen. Voorlopig heb ik nog genoeg jonge paksoi in de kas staan die ik altijd nog kan uitpoten mocht het onverhoopt toch weer misgaan.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s