Jonge honden op de boerderij – Dag 78

Wij wonen landelijk. Eigenlijk wonen wij op een boerderij, waar mijn schoonvader een gemengd bedrijf runde, wat betekent dat hij zowel landbouw als veeteelt bedreef. Hij verbouwde fruit maar had ook koeien voor de melkproductie. Zelf boeren wij niet, dus hebben wij ook geen agrarisch bedrijf. Maar met ons project gaan we toch wel die kant weer uit. Hoewel we nog steeds de beschikking hebben over de grond en we een bescheiden fruitboomgaard bezitten hebben naast onze twee katten geen dieren.

WP_000886Vandaag hadden we hond Lizzy van een vriend te logeren. Dat was een mooie ervaring. De kinderen waren er de hele dag druk mee. Onze katten waren wat minder enthousiast. Op een onverwacht moment stoof Lizzy achter onze oude kat Kendal aan die zijn heil zocht in de keuken en met een smak tegen een van de keukenkastjes belandde omdat hij de bocht te schielijk nam. Een uurtje later gevolgd door een achtervolging door Lizzy van jonge kat Lous die haar heil zocht in de kastanjeboom en daarna een uurtje de kat uit de boom keek.

Onze buren hebben een paardenpension en zo nu en dan geven ze de ruimte aan een stel paarden die een paar maanden op het land achter ons huis lopen. Sinds een paar dagen staat er een stel jonge paarden in de wei. Heel leuk om te zien vooral omdat ze af en toe met z’n allen op een kluitje gaan liggen. Iets wat oudere paarden nooit doen. Paarden slapen zelfs staand. Omdat die jonge paarden geen honden gewend waren ging onze jongste zoon uit voorzorg in de wei wandelen met Lizzy aan de riem om te voorkomen dat er ongelukken zouden gebeuren. Maar alles liep gesmeerd. De paarden keken nieuwsgierig toe hoe Lizzy op wandeltocht werd meegenomen.

In ons plan om zelfvoorzienend te worden zijn ook heel nadrukkelijk dieren voorzien. Kippen zijn zeer welkom voor de eierproductie en om de bovenlaag van de grond te bewerken en van mest te voorzien. Ook denken we er over om varkens te houden omdat zij de grond op een nog mooiere manier kunnen bewerken. Een onontbeerlijke schakel in de permacultuur. En eigenlijk wil ik ook een aantal Indische loopeenden, omdat die getraind kunnen worden om slakken te eten. Dat lijkt mij echt een uitkomst.

Lizzy was een welkome gast om te ervaren hoe het is om voor andere dieren te zorgen. Ik weet zeker dat onze jongens vannacht zullen slapen als een roos na al dat gedraaf en geren met Lizzy. En hoewel Lizzy vast haar baasje mist zal ook zij zeker lekker slapen, want het overkomt haar ook niet ieder dag dat ze de hele middag met twee jonge ‘honden’ aan het ravotten is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.