Leggen we de nadruk op economie of ecologie? – Dag 73

Het lijkt wel of het hele leven bestaat uit het maken van een keuze tussen economie en ecologie omdat het een het ander uitsluit. Leggen we teveel nadruk op het behoud van de natuur dan gaat dat ten koste van de winstgevendheid en zodra de economische ontwikkeling voorrang krijgt gaat dat vroeg of laat ten koste van het natuurlijk evenwicht. Als ik om mij heen kijk dan krijg ik steeds meer de indruk dat de economie voorrang heeft op natuur en dat we de waarde ervan niet inzien. Maar voorbeelden laten zien dat een combinatie zeker mogelijk is.

De Amerikaanse boer Joel Salatin vertelt in het volgende boeiende filmpje wat hem beweegt om op een andere manier zijn boerenbedrijf te runnen. De meeste boeren specialiseren, maar Salatin gelooft in een samenhangend geheel, laat diversiteit prevaleren en toont aan dat deze manier van agricultuur ook succesvol kan zijn.

De uitgangspunten voor mijn eetbare landschap, dat ik vorm laat krijgen in mijn project van 365 dagen bloggen, gaat uit van het zoeken naar de balans tussen de economie en de ecologie. Voor mij gaan namelijk economie en ecologie hand in hand, staat diversiteit voorop en is het belangrijk de natuurlijke balans zodanig op elkaar af te stemmen dat de natuur alles zelf kan regelen. Daar ga ik voor.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s