Aubergine – Dag 65

Sinds wij een aantal jaren gelden naar Griekenland zijn geweest zijn we allemaal dol op Grieks eten, zelfs de kinderen vinden het heerlijk. Een van de favoriete gerechten is moussaka, een ovengerecht bestaande uit verschillende lagen waarin vooral aubergine is verwerkt. Omdat we nogal eens aubergine eten lijkt het mij leuk om ze een keer zelf te kweken. Dus heb ik nu drie planten in de kweek.

Op het zakje zaad stond dat de kweekbak een hoge temperatuur vraagt om de aubergine te laten ontkiemen. Ik heb de kweekbak gewoon bij alle ander kweeksels in de serre neergezet. De serre ligt pal op het zuiden dus het leek mij goed genoeg en inderdaad met goed resultaat want na een week zag ik al wat opkomen. De temperatuur was blijkbaar goed. Vandaag heb ik ze samen met de paprikazaailingen uitgepoot en in de kas gezet. Ik ben benieuwd of ze het daar ook goed zullen doen. We gaan het zien.

AubergineAubergine hoort net als paprika, tomaat, peper en de aardappel tot de familie van de nachtschade. Er zijn mensen die ze niet verdragen of niet eten omdat ze slecht zouden zijn. De naam doet vermoeden dat ze giftig zijn. Helemaal ongevaarlijk zijn ze niet, maar je moet wel weten hoe er mee om te gaan. Zo is het niet goed om het groene gedeelte van de aardappel te eten, bij het schillen snij je die er vanaf. En het eten van onrijpe tomaten is ook niet aan te bevelen daar kan je flink buikpijn van krijgen. Wij eten alles inclusief alle nachtschade, vooral de tomaat is geliefd. Ieder jaar maken we van de eigen verse tomaten tomatensaus, waar we de hele winter en het voorjaar van kunnen eten, onder andere voor Italiaanse gerechten.

De aubergine is schitterend van kleur, mooi donkerpaars. Hij is niet voor niets de naamgever van de kleur aubergine. Verder is de aubergine wat bitter van smaak en heeft een stevige beet waardoor hij een welkome aanvulling is in allerlei ovenschotels die lang in de oven moeten staan. Over schadelijke stoffen in de aubergine lees ik niets. Mocht iemand daar nog een opmerking over hebben dan hoor ik het graag.

Recept voor Moussaka (van 24kitchen)

Ingrediënten:

  • zonnebloem
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 400 g rundergehakt
  • 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden
  • 500 ml gepelde tomaten
  • 50 g boter
  • 3 el bloem
  • 500 ml magere melk
  • 300 g geraspte kaas
  • nootmuskaat
  • 1 aubergine
  • 1 komkommer
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • zout
  • versgemalen peper

Wij nemen meestal vegetarisch gehakt.

Het gehaktmengsel:

  • Pel en snipper de uien en de knoflook fijn en fruit aan in wat olie.
  • Voeg het gehakt toe en bak circa 5 minuten op hoog vuur.
  • Voeg de Italiaanse kruiden en de gepelde tomaten toe.
  • Zet het vuur middelhoog en leg de deksel op de pan.
  • Stoof het gehakt in circa 10 minuten zacht.
  • Breng op smaak met zout en peper.

De kaassaus:

  • Smelt de boter in een pan en laat uitbruisen.
  • Roer de bloem erdoor en laat dit circa 3 minuten garen.
  • Roer de koude melk erdoor en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag en roer 200 g geraspte kaas erdoor.
  • Laat de saus circa 10 minuten zachtjes koken.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

De plakken aubergine:

  • Snijd de aubergines in dunne plakken en bak ze met olie, zout en peper aan beide kanten in ca. 3 minuten zacht.

De moussaka:

  • Schep een bodem van het gehaktmengsel in de ovenschaal.
  • Beleg met plakken aubergine en schep hierover een flinke lepel kaassaus. Herhaal dit tot de ovenschaal vol is.
  • Sluit af met een laag kaassaus.
  • Strooi de rest van de geraspte kaas erover.
  • Bak de moussaka in circa 20 minuten goudbruin en gaar in de op 200°C voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s