De waarde van bomen – Dag 53

Uiteraard weten we allemaal dat bomen goed zijn voor ons leefklimaat en met name voor gezonde lucht. Om te kunnen groeien zetten bomen en planten met behulp van water (H2O) en licht koolstofdioxine (CO2) om in zuurstof (O2). Dit omzettingsproces heet fotosynthese. In feite is zuurstof het afvalproduct van bomen en juist dat hebben wij weer nodig om te kunnen leven. Het Amazonegebied wordt daarom niet voor niets ‘de longen van de aarde’ genoemd. Bomen helpen ons te kunnen leven.

fotosynthese2Een van mijn kinderen heeft een paar jaar geleden een spreekbeurt gehouden over fotosynthese. Dat was voor mij een mooie opfrisbeurt. Het is een vrij technisch verhaal en het was leuk om dat samen met mijn zoon uit te zoeken. Wat is internet toch een uitkomst. Vroeger moest ik het doen met de Winkler Prins encyclopedie. Kom daar nu nog maar eens om, wie heeft dat nog in de kast staan? Door internet hoeven ook heel wat minder bomen gekapt te worden om al die encyclopedieën te produceren.

Bomen doen veel meer dan het leveren van zuurstof. Ze nemen ook stof op uit de lucht waardoor de lucht gezuiverd wordt. Ze bieden verkoeling in de zomer en zorgen ervoor dat de kou in de winter beperkt blijft. Bomen helpen ook om geluidshinder tegen te gaan en bieden een schuilplaats tegen de regen. En bomen zijn een plek om van te genieten en bieden op vele manieren mogelijkheden om te spelen. Maar bomen geven ook rust en troost en helpen om tot bezinning te komen. Bomen helpen ons om gezond te blijven.

Ook in een eetbaar landschap zijn bomen onontbeerlijk. Ze helpen in de basis om een goede bodem te ontwikkelen. Het samenspel tussen bomen, struiken, dieren, insecten, schimmels en bacteriën zorgt voor de vruchtbaarheid. Steek je handen maar eens in de grond als je in een bos loopt dan ervaar je hoe mooi en rijk de grond is. Maar bomen bieden ons ook voedsel zoals fruit en noten en natuurlijk ook aan dieren die daarnaast ook beschutting vinden in de bomen.

Maar bomen hebben ook economische waarde doordat ze hout leveren voor meubels, woningbouw en brandstof. Huizen bieden bescherming en veiligheid en de brandstof houdt ons warm. Je zou denken dat de veelzijdigheid van bomen het aantal doet toenemen. Toch zijn er gebieden op aarde waar massale bomenkap plaatsvindt om soja of biobrandstof te verbouwen of om ruimte te geven aan de vleesindustrie. Sinds het begin van de industriële revolutie is de hoeveelheid CO2 in onze atmosfeer flink toegenomen door de verbranding van fossiele brandstoffen en de toename van de veestapel. Om dat te compenseren zijn juist extra bomen nodig.

Net als met de natuur zijn wij onze verbondenheid met bomen aan het kwijtraken en zien we steeds meer de tastbare economische waarde van bomen in plaats van de immateriële waarden die ze bieden. En dat is jammer en zal uiteindelijk ons leefklimaat geen goed doen. Daarom plant ik zelf steeds meer bomen aan. Het past ook uitstekend in de wens om zelfvoorzienend te worden.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.