Start van de moestuin – Dag 47

Wil je een moestuin beginnen dan heb je in ieder geval wat grond nodig. Het kan al met potten en bakken op een balkon, maar dan blijft het beperkt tot het kweken van kruiden, een enkele tomatenplant, een aardbeiplant, wat sla en een maaltje aardappelen. Voor een echte moestuin heb je toch wel een aantal vierkante meters grond nodig. Maar dan ben je er ook nog niet, want niet iedere grond is even vruchtbaar om groenten op te kweken.

foto: the modern gardener

foto: the modern gardener

De grond kan al behoorlijk wat problemen opleveren. Grond kan te nat zijn of te weinig voedingsstoffen bevatten of kan erg zwaar zijn om te bewerken. Zo is zandgrond behoorlijk arm aan voedingsstoffen, moet daarom verrijkt worden en kan zomers nogal droog zijn. Maar het voordeel is dat deze grond zich makkelijk laat bewerken. Zit je op de klei, wat op zich hele vruchtbare grond is, dan heb je een ander probleem, omdat het bewerken ervan vaak zwaar en ontoegankelijk is. Ook klei moet verrijkt worden. De makkelijkste grond ligt ergens tussen beide grondsoorten in.

Om de grond geschikt te maken voor een nieuw groeiseizoen ploegen de meeste boeren hun akkers om. De klei wordt bij voorkeur voor de winter omgeploegd zodat de vorst de klei doet breken en daardoor makkelijker te bewerken is. Maar als je zoals ik met permacultuur aan de slag wil dan is ploegen uit den boze. Dus moet het op een anderen manier. Dat kost tijd (weken tot maanden) en je moet precies weten hoe dat werkt.

Een goede methode is om de grond, het bed, op te bouwen uit verschillende lagen waardoor het onkruid geen kans krijgt en de grond rijk genoeg wordt om op een goede manier de zaailingen in te poten. De opbouw gaat door zogeheten ‘bruin’ en ‘groen’ met elkaar af te wisselen. Dat houdt in dat er eerst een laag karton (bruin) op de bestaande grond gelegd wordt, gevolgd door een laag groen materiaal, daar overheen oude stalmest, gevolgd door weer een laagje groen materiaal, daarna een laag papier en als laatste compost. En het allerbelangrijkste van deze manier van tuinieren is dat er niet op het  bed gelopen mag worden en spitten is niet meer nodig.

Ik kan hier in een hoop woorden gaan uitleggen hoe het precies werkt om de grond geschikt te maken maar makkelijker is het om je een filmpje te laten zien. Er zijn er velen op YouTube. Bekijk hier zelf hoe het in zijn werk gaat.

 

Advertenties

One thought on “Start van de moestuin – Dag 47

  1. Pingback: Bedden opmaken – Dag 205 | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s