Moestuinplan en wisselteelt – Dag 45

Ieder jaar maak ik een nieuw overzicht van wat waar in de moestuin moet komen. Om ziekten en uitputting van de grond te voorkomen kan niet alles op dezelfde plek gekweekt worden dus moeten we de gewassen wisselen, wat de opbrengst ten goede komt. Sinds in de oudheid de jager-verzamelaar ontdekte dat eetbare planten te kweken waren zijn mensen zich gaan settelen. Maar door de ontdekking van de wisselteelt is het verbouwen van voedsel pas echt succesvol geworden.

De laatste paar jaar is onze moestuin steeds groter geworden. Er zijn wat oude fruitbomen weggehaald die aan hun einde waren dus kwam er meer ruimte voor de moestuin. Nieuwe hoogstamfruitbomen hebben we op een andere plek aangeplant. De moestuin is inmiddels zo groot dat het mij een beetje boven het hoofd groeide. Dus vroeg ik vriendin Jenny, die vorig jaar al ergens anders aan een gedeelde moestuin had meegedaan, of ze ons misschien wilde helpen en uiteraard meedelen in de opbrengst. Ook handig als wij een keer wat langer weg zijn.

WP_000680Vandaag zijn Jenny en ik druk aan het puzzelen geweest voor de nieuwe indeling van de moestuin, maar dan zodanig dat we volgend jaar op een eenvoudige manier van gewas per bed kunnen wisselen. Voorheen was dat wat minder duidelijk, althans voor een buitenstaander, ik had dat zo ergens in mijn hoofd zitten en op een verdwaald kladje in mijn moestuindagboek. Dat werkt natuurlijk niet als je er andere mensen bij gaat betrekken, dus moet het wat meer gestructureerd.

Wat dit jaar ook anders is dan voorheen zijn de paadjes die door de moestuin lopen. Omdat we volgens de permacultuur methode gaan werken, wat betekent dat er niet meer gespit of geploegd gaat worden, kunnen paadjes permanent blijven bestaan. De bedden worden vanaf nu ieder jaar zo verzorgd dat de bodem zo min mogelijk wordt beroerd.

We zijn aan het passen en meten geweest op basis van 8 groentefamilies:

  1. Kruisbloemigen, zoals kolen en rucola
  2. Komkommerfamilie, zoals pompoen en courgettes
  3. Schermbloemigen, zoals wortel, pastinaak, knolselderij en wordtelpeterselie
  4. Lookfamilie, zoals prei, ui en knoflook
  5. Composieten, zoals sla en andijvie
  6. Nachtschade of wel de aardappel
  7. Ganzenvoet, zoals rode biet, snijbiet en spinazie
  8. Vlinderbloemigen, zoals sperziebonen, peultjes, tuinbonen en doperwten

Vanaf volgend jaar wisselt ieder bed tegen de klok in zodat er een ruime wisselteelt ontstaat waarbij ook ruimte kan zijn om een bed een jaar braak (ongebruikt) te laten liggen met bijvoorbeeld een groenbemester. De randen van de moestuin kleden we aan met bloemen en met hegjes en takkenbossen zodat het aantrekkelijk wordt voor de insecten die nodig zijn voor de bestuiving. Want zonder insecten geen bestuiving en dus geen opbrengst.

In het schema ontbreken de kruiden evenals het fruit. Dit zijn voornamelijk vaste planten, struiken of bomen die daarom niet mee hoeven te wisselen. De fruitbomen en –struiken staan op verschillende plekken in de tuin. En voor kruiden is het handig als ze zo dicht mogelijk bij de keuken staan zodat ze makkelijk tijdens het koken geplukt kunnen worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s