De nieuwste generatie zonnepanelen – Dag 44

Waar zouden we zijn zonder energie? In ons dagelijks leven draait alles om energie. Om warm te blijven in huis, om voedsel te bereiden, om verlichting te hebben als het donker is, om in contact te blijven met anderen, om onze computer aan de praat te houden en voor ons vervoer en soms zelfs om te kunnen fietsen. Kortom zonder energie staat alles stil en worden we teruggeworpen op een bestaan waarvan we de kennis al lang verloren zijn. Dit maakt ons ook extreem kwetsbaar en dus een actie om mee aan de slag te gaan als je zelfvoorzienend wilt worden.

Zonnepaneel foto EnergiewaaierEen van onze eerste acties om zelfvoorzienend te worden was de aanschaf van een houtkachel. Warmte in ons klimaat is toch wel een hele noodzakelijke primaire behoefte. Bij onze keuze gingen we of voor een houtkachel of voor zonnepanelen voor ons water- en verwarmingssysteem. Er was toen ook net weer een nieuwe inschrijving voor subsidie op zonnepanelen van kracht. Maar de pers stond vol met verhalen van mensen die zich bedrogen voelden door de tarieven voor teruglevering. Als de zon niet scheen moest er een hoger tarief betaald worden dan voor de geleverde stroom ontvangen werd. En dan blijkt de zon ineens minder vaak te schijnen dan gedacht.

De vraag was ook wat gaan de tarieven in de nabije toekomst doen. Door het weinig duurzame beleid van het huidige kabinet waren de vooruitzichten niet echt gunstig. Daarnaast stond de pers ook bol van berichten over de veelbelovende onderzoeken naar een nieuw soort zonnecel die goedkoper en eenvoudiger in gebruik zouden zijn. Dit zou de terugverdientijd van de investering in zonnepanelen aanzienlijk bekorten. Dus besloten wij eerst te gaan voor de houtkachel en over een aantal jaren voor zonnepanelen.

Dit weekend stond er weer een positief artikel in de NRC over de vorderingen van onderzoeken naar de nieuwste generatie zonnepanelen, op basis van het materiaal perovskiet. Deze experimentele zonnecel is door het blad Science uitgeroepen tot de doorbraak van het jaar. Met het goedkope materiaal perovskiet kan een heel dunne flexibele zonnecel ontwikkeld worden dat een veelbelovende opbrengst laat zien. Een kleine zonnecel met de capaciteiten van een zonnepaneel tegen veel lagere kosten. Ook veelbelovend voor al onze digitale apparaten die dagelijks moeten worden opgeladen. De concurrentie ten aanzien van de wetenschappelijke ontwikkelingen is groot. Wie zal de eerste zonnecel op de markt brengen? Dus wij wachten nog even met de aanschaf van zonnepanelen tot deze technologie beschikbaar is.

Advertenties

2 thoughts on “De nieuwste generatie zonnepanelen – Dag 44

  1. Niet drukmaken over terugverdientijd. Dat doe je toch ook niet met de aanschaf van een TV of een auto? Ik heb een jaar geleden cellen laten plaatsen. Terugverdientijd staat nu op 9 jaar. Dus stel niet uit van je heden kan doen.

    • Op zich heb je gelijk Gerard, dank voor je tip. Maar we hadden maar geld voor één investering en dat is de houtkachel geworden. het eerste jaar kregen we gelijk al ca. 1000,- terug aan energiekosten, dus is dat al een flink voordeel ieder jaar. Ik weet niet of ons dat met de zonnepanelen ook was gelukt. Maar de volgende investering gaat naar zonnecellen.
      Groet, Jolanda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.