De volkstuin – Dag 31

Wij zijn bevoorrecht met een eigen stuk grond, dat is niet iedereen gegeven, zeker niet diegenen die in de stad wonen. Niet iedereen met eigen grond verbouwd ook eigen groente en fruit zoals wij doen. Als je geen eigen grond bezit en toch wil moestuinieren dan kun je altijd ergens in de buurt terecht bij de zogenaamde volkstuin.

Een volkstuin maakt veelal deel uit van een volkstuinencomplex, maar de verschillen in vorm, omvang en soort zijn groot. Meestal is de grond eigendom van de gemeente en huurt de tuinder een stukje van een groter geheel. Volgens wikipedia telt Nederland 240.000 volkstuinen en bijna 1000 verenigingen.

VolkstuinDe volkstuin is vooral vanaf begin vorige eeuw populair geweest bij de arbeidersklasse als vrijetijdsbesteding maar ook uit economische overwegingen om het gezin van extra voedsel te kunnen voorzien. Tegenwoordig is dit laatste niet echt meer nodig  en worden de volkstuinen vooral als recreatie en voor de sier gebruikt. Op sommige volkstuincomplexen zijn zelfs huisjes toegestaan, waar onder voorwaarden, kan worden overnacht.

Bij mij in de buurt is ook een volkstuinencomplex, daar zijn opvallend veel allochtonen die een eigen volkstuin bezitten. Ik heb de indruk dat bij hun de behoefte aan het contact met de natuur belangrijk is. Daarnaast zijn er veel ouderen en gepensioneerden die er hun dagelijkse ontspanning en contacten vinden. Mijn grootvader heeft ook tot op hoge leeftijd een volkstuin gehad. Voor hem was het afleiding en voortzetting van wat hij altijd gedaan had. Toen hij niet meer op zijn eigen boerderij kon blijven wonen en in een ouderencomplex terecht kwam tuinierde hij verder in een volkstuin.

De laatste tientallen jaren is de volkstuin steeds vaker onder druk komen te staan vanwege de grond die ze gebruiken. Door de jarenlange stijging van de grondprijzen zagen de grondeigenaren graag andere doeleinden voor hun grond met meer geldopbrengst. Daarom zien we opvallend veel volkstuinen langs spoorwegen of op stroken waar geen andere bestemming voor te vinden is.

De belangstelling voor moestuinieren neemt toe door de groeiende behoefte aan gezonde en vooral biologische voeding. Je weet wat je eet als je het zelf hebt gekweekt. Steeds vaker zien we ook nieuwe vormen van moestuinieren opduiken, zoals in openbaar groen wat door buren beheerd en gebruikt wordt. Dit zal ongetwijfeld effect hebben op de traditionele volkstuin. Nieuwe vormen dienen zich ook steeds meer aan. Ik zal daar de komende maanden nog wat meer aandacht aan geven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s