Voorbereiden van de moestuin – Dag 30

Het was weer heerlijk weer vandaag echt een dagje voor de tuin. We hebben veel gedaan en dat geeft een voldaan gevoel. Zo hebben we een paar bomen verzet van hun tijdelijke naar hun permanente plaats en we zijn volop bezig geweest met voorbereidingen aan de moestuin zodat we over een paar weken kunnen zaaien, planten en poten.

Omdat we de moestuin iets wilden verbreden hebben we een aantal laurierstruiken die langs de moestuin stonden elders in de tuin neergezet. Daarna hebben we, zoals ik al eerder aangaf in mijn blogje over wel of niet ploegen, op de ouderwetse manier de grond gefreesd. Op de strook van 1,5 meter breed heeft alleen gras gegroeid met wat struiken, de grond is daar zo verdicht dat alleen rigoureuze maatregelen helpen om de grond te verluchtigen. Gelukkig hebben we een frees achter de tractor dat helpt enorm. Er ligt nu een mooie strook langs de hele moestuin klaar om groenten te laten groeien.

Als we volgend jaar nog een strook bij de moestuin willen trekken moeten we ruim van tevoren de grond gereed maken, daar hadden we nu geen tijd voor. Gereed maken kan door eerst een laag karton over de grond te leggen, daar overheen een laag stro, dan een laagje biologische koeien- of paardenmest, dan weer een laagje stro en als laatste een laag compost.

De snijbiet met aan weerszijde de paadjes

De snijbiet met aan weerszijde de paadjes en op de voorgrond de extra gefreesde grond.

De hele winter hebben we al van de gekleurde snijbiet kunnen eten, nog steeds staat het er  geweldig bij. Die laten we dus mooie staan in de moestuin. Er omheen heb ik paadjes gemaakt zodat duidelijk is waar we wel en niet mogen lopen. Voor tuinieren op een permacultuurmethode is dat cruciaal. Het is de bedoeling om de grond zo min mogelijk te beroeren om de organismen en de beestjes in de grond optimaal hun werk te kunnen laten doen. De paadjes bestaan uit een laagje karton met daarop een laag houtsnippers, waardoor het onkruid zomin mogelijk kans krijgt om op te schieten. We gaan het zien.

Om de overige bedden klaar te maken voor de zaaitijd is het belangrijk om de grond de juiste voeding mee te geven voor een gezonde groei. Wat we daarom vandaag ook gedaan hebben is compost van de composthoop naar de moestuin gebracht. De komende dagen is het zaak om het gelijkmatig over de moestuinbedden te verdelen. De zelfgemaakte compost ziet er geweldig uit. Het is altijd een feest om te zien hoe mooi de zelf gecomposteerde grond er na een winter uitziet. Het is heerlijk om je handen er doorheen te halen.

Een andere manier om de grond gezond en vruchtbaar te houden is de “chop en drop” (meer weten bekijk het filmpje) methode, die eveneens thuis hoort in de permacultuur. Dit houdt in dat alles wat in het moestuinbed groeit daar ook blijft. Afval is tenslotte voedsel. Dus alles wat spontaan van de plant afvalt laten we gewoon op de grond liggen als voedsel voor de volgende groeifase. Te grote stukken kunnen we eventueel in kleinere stukjes knippen zodat het sneller verteert. Maar ook alles wat we weghalen uit de moestuin omdat het te overvloedig groeit of wat overblijft na de oogst knippen we in kortere stukjes en gaan terug op de grond van het bed waar het vandaan komt. Door dit te doen heeft de grond geen kunstmest nodig. Het is een circulair systeem waarbij alles wordt teruggegeven en hergebruikt omdat het mineralen en grondstoffen bevat waar de grond behoefte aan heeft om je te verzekeren van een gezonde oogst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s