Participatiesamenleving – Dag 28

Gelukkig hebben we vannacht allemaal beter geslapen dan de vorige nacht. De dood van Gino begint zijn plek te krijgen. Het leven gaat gewoon door.

Nu is dit niet de plek om een economisch onderwerp als werk en werkgelegenheid te behandelen, daarvoor heb ik mijn andere blogsite. Maar toch heeft de veranderende rol van arbeid een enorme impact op de toekomst waar ik wel even aandacht aan wil schenken omdat dat van invloed kan zijn om zelfvoorzienend te worden. De bewijzen stapelen zich op dat er in de toekomst met name door de automatisering steeds minder werk zal zijn voor iedereen. Hoe gaan we daarmee om is een reële uitdaging.

HangmatAls er minder werk is voor iedereen betekent dat werk anders verdeeld moet worden. Daar zal de komende jaren flink wat discussie over ontstaan. Er zitten twee kanten aan het niet hebben van werk: enerzijds vervelend want we zullen daardoor ook minder inkomsten hebben, maar anderzijds hebben we meer tijd over om andere zaken op te pakken, zoals een moestuin. Ook vraagt de overheid ons om een participatiesamenleving te worden, daar gaat ook nogal wat tijd in zitten.

Om die participatiesamenleving te worden zal de overheid eerst zelf een aantal zaken moeten organiseren. Zo moet de hoeveelheid werk dat overblijft beter verdelen onder alle mensen die willen en kunnen werken, dat betekent het inrichten van een kortere werkweek. Dat kunnen we niet laten regelen door mensen zelf en ook niet door de werkgevers. Voor het verlies van een stuk werkgelegenheid is een compensatie op zijn plaats, dat kan heel goed door het instellen van een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen.

Daarnaast is er nog een maatregel die veel verandering zal kunnen brengen  in ons huidige economische systeem en dat is meer differentiatie op gebied van de belasting. Belasting wordt geheven op dat wat schaars is. Arbeid is niet langer schaars dus kan de belasting hiervoor omlaag. Dit heeft als groot voordeel dat de handen aan het bed beter betaalbaar worden en dat werken aan biologische landbouw, wat arbeidsintensiever is, goedkoper wordt.

Als we meer belasting gaan heffen op grondstoffen die schaars zijn zoals olie dan kan ook daar een omslag gaan komen naar duurzame energiewinning en zal de intensieve landbouw duurder worden ten gunste van de biologische landbouw. Naast dit project om zelfvoorzienend te worden blijf ik mij inzetten om deze verandering in ons systeem te realiseren.

Advertenties

2 thoughts on “Participatiesamenleving – Dag 28

  • Hallo Floor,

   Dank voor je reactie. Heel herkenbaar wat je schrijft. Ik geloof alleen nog altijd in het kapitalisme omdat dit de meeste welvaart in de wereld gebracht heeft en dat kan je van het communisme niet echt zeggen.
   Alleen geloof ik in een nieuw soort kapitalsime waarin we ons bewust worden wat we de aarde en onszelf aan doen. Bewust kapitalisme dus.

   Ook ben ik zeker van plan om een bezoek te brengen aan de Meente in Twello. Dat staat bovenaan mijn actielijstje en dan schrijf ik daar ook nog een stukje over.

   Hartelijke groet,
   Jolanda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s