De veelzijdigheid van de hazelaar – Dag 26

Afgelopen weekend heeft mijn man diverse snoeiwerkzaamheden uitgevoerd in de tuin. Zo heeft hij ook de hazelaar onder handen genomen. Wij hebben er meerdere in de tuin. De mooiste staat aan de rand van ons terras en is donkerbruin, alle andere exemplaren zijn groen. Nu zo zonder bladeren ziet hij er net zo uit als de anderen, maar eenmaal vol in zijn diep donkerbruine blad is hij schitterend en vormt een mooie afwisseling in de groene omgeving.

WP_000597Elk jaar hebben wij veel hazelnoten. Iedere tuinier kent dat weldadige gevoel van de tuin inlopen en je eigen oogst opeten. Zo ook met de hazelaar. Het kost even wat tijd om ze te pellen, maar dan heb je heerlijke nootjes. Meestal laten we ze een tijdje drogen, maar zo van de struik eten is geen enkel probleem. We eten niet alles maar laten ook voldoende noten achter voor de dieren.

De hazelaar kan beschouwd worden als boom of als struik, afhankelijk van hoe je hem behandelt. We hebben er een in de tuin staan die uitgegroeid is tot een enorme boom, maar alle andere zijn geregeld tot de grond toe afgezaagd waardoor het meer een struik is geworden. Die bij ons terras hebben wij deze keer alleen wat uitgedund (zie foto). De term kreupelhout is zeker van toepassing voor een bos met meerdere hazelaarstruiken die geregeld worden afgezaagd.

De hazelaar wordt niet echt beschouwd als een houtleverancier maar is wel zeer veelzijdig in gebruik. Naast de leverancier van eetbare nootjes levert hij drie soorten hout: de wat dikkere stammen  dienen als heiningpalen of gaan de kachel in, de lange stevige takken worden gebruikt voor bonenstaken en met de wat dunnere twijgen kunnen heiningen gevlochten worden. Al in de prehistorie was hij geliefd en werd toen ook gebruikt als speer of visfuik maar ook als dakbedekking en met behulp van leem werden complete hutten opgetrokken.

Maar in onze tuin doet de hazelaar vooral dienst als toevluchtoord voor vogels. Vooral die aan het terras biedt veiligheid aan de pimpelmee, de koolmees en de roodborst. In de winter is het er een drukte van jewelste omdat hij uitzicht geeft op de door ons gecreëerde voederplek. Kortom een veelzijdige boom cq struik die makkelijk groeit en in van alles voorziet en niet mag ontbreken als je zelfvoorzienend wilt worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.