Kefir – De drank van de 100-jarigen – Dag 15

Mijn drijfveer om zelfvoorzienend te worden komt voort uit de behoefte om gezond te leven. Bij een gezond leven hoort gezond voedsel. We zijn inmiddels zo verwend geworden met alles wat we in de winkel kunnen kopen dat we ons niet meer realiseren hoe het meesten voedsel groeit en waar het vandaan komt. Daarom is het ook zo belangrijk dat kinderen regelmatig in aanraking komen met een moestuin en wat zich zoal op de boerderij afspeelt, zodat ze weten dat een appel aan de boom groeit en melk niet uit een pak uit de supermarkt komt. En hoeveel mensen zijn vergeten dat een koe pas melk geeft als het een kalf gekregen heeft?

Er zijn veel vergeten groenten waar ik in de loop van dit jaar aandacht aan zal schenken, zoals bijvoorbeeld snijbiet en pastinaak. Ook op het gebied van kruiden en hun geneeskrachtige werking zijn wij vergeten wat onze voorouders wel wisten. Kefir is er zo een. “Nog nooit van gehoord”, zal je zeggen. Ik tot een paar jaar geleden ook niet. Kefir is een frisse lichtzure melkdrank, is licht verteerbaar en heeft een rustgevende werking. Het valt onder de categorie probicotica wat een heilzame werking heeft op de darmflora.

WP_000538De eerste keer dat ik over kefir hoorde was tijdens een lezing over natuurvoeding en geneeskrachtige kruiden. Ik had er nog nooit van gehoord. Wie geïnteresseerd was kon een beetje proeven. Het smaakte heerlijk, een beetje zoals karnemelk maar dan minder zuur. Wie dat wilde mocht wat mee naar huis nemen. Met een centimeter kefir in een jampotje kwam ik thuis. Thuis hoefde ik alleen de jampot te vullen met melk en te laten staan, dan werd het vanzelf kefir.

Kefir is heel goed zelf te maken. Het wordt opgebouwd uit de melkzuurbacterie en gist waarna het in melk tot kefir uitgroeit. De basis ingrediënten zijn als korrels via internet te bestellen. En voor mensen die geen melk gebruiken bestaat er ook de waterkefir. Kefir is een stuk goedkoper dan de in de supermarkt verkrijgbare probiotica, die daarnaast als nadeel hebben dat ze meestal suiker bevatten. Maar het leukste is het om kant-en-klare kefir te krijgen van iemand of om zelf weg te geven.

Heb je eenmaal een portie kefir in huis dan kan je daar levenslang mee doen. Ik heb zelf twee flessen van 0,75 liter in de koelkast staan, in verschillende stadia van rijping. Zodra van de eerste fles ongeveer een centimeter kefir over is giet ik er weer nieuwe biologische melk bij voor de hoeveelheid die wij in ons gezin dagelijks drinken. Zomers wat meer en in de winter wat minder. De tweede fles drinken we de volgende dag en de dag erna weer fles nummer 1. Daarnaast heb ik nog fles nr. 3 zodat ik om de paar dagen een schone fles kan inzetten.

Het rijpingsproces in de koelkast duurt 24 uur. Een dagje of wat overslaan is geen probleem. Hij wordt dan iets zuurder en wat dikker maar is nog beslist drinkbaar. Smaakt hij echt niet lekker meer, wat wel eens gebeurt als wij een paar dagen weg zijn, dan giet ik hem leeg op 1 centimeter na en begin weer vrolijk opnieuw. Met mijn huidige versie doe ik al zeker 1,5 jaar!

De oorsprong van Kefir ligt in de Kaukassus, waar het wel de “drank van de 100-jarigen” genoemd wordt omdat er zoveel oude mensen wonen, waarbij de hoge leeftijd toegeschreven wordt aan het dagelijks gebruik van kefir. Ik moest er vooral de laatste dagen aan denken doordat de Olympische spelen op dit moment in Sotsji in de Kaukasus plaatsvinden.

14 thoughts on “Kefir – De drank van de 100-jarigen – Dag 15

 1. Wat een leuk verhaal over Kefir, Jolanda! Ik heb uit Frankrijk korrels meegenomen, waarmee ik nu al een maand waterkefir maak. Met een kwart citroen, een vijg en een paar druppels stevia. In het licht zetten (niet in de zon) en je ziet constant bubbels uit de korrels omhoog komen. Na 48 uur openmaken en je hebt een heerlijke bruisende, oergezonde drank, die ik of zo drink of vermeng met een vruchtenshake als ontbijt. Dan heb je de hele ochtend energie! Daarna de korrels opvangen in een plastic zeef (mogen niet met metaal in aanraking komen) en weer een nieuwe fles klaarmaken.
  Martijn

 2. Hi Ingrid, leuk dat je mij volgt.
  Brooddrank ken ik niet. Kefir wordt wel eens yoghurtdrank genoemd maar dat is omdat het er naar smaakt meer niet.
  Als je een keer langs komt kan ik je wat meegeven in een potje dan hoef je het niet zelf op te starten.
  Groetjes, Jolanda

 3. Dag Jolanda, ik koop kefirferment bij de apotheek (van firma BMS uit Kuurne). Hierbij voeg ik 1 liter melk en laat deze 24 h op kamer temperatuur staan. Deze verbruik ik maar neem ook ongeveer 1dl waarbij ik weer 1 liter melk doe om opnieuw te starten. Na 24h gaat het in de frigo en verbruik ik. Soms eet ik dit met een banaan of appel erin. Het is wel relatief slapper dan yougurt dat je koopt maar wel heerlijk van smaak:). Soms wordt het te slap en dan moet ik een nieuw zakje kopen maar dat is zelden. Groetjes, Hilde

 4. Pingback: Het is weer stamppottentijd – Dag 315 | Uit de Klei getrokken

 5. Pingback: Zelf probiotica maken van waterkefir | Uit de Klei getrokken

 6. dag iedereen hier
  Sinds een weekje, heb ik van een vriendin kefirbloemetjes gekregen
  ik doe mijn kefir bloemetjes in een glazen kan met melk, iedere morgen giet ik dit door een zeef en doe de bloemetjes weer in de kan ik giet er weer melk bij tot de volgende ochtend.
  De yoghurt eet ik met havermout op zeer lekker.
  Ik weet niet of ik dit eigenlijk goed doe, ik zet dit niet in de frigo, kan staat gewoon op mijn venster tablet in de keuken.
  Groetjes Conny

 7. Hallo Conny,
  In de vensterbank is ook prima, maar dan gaat het heel snel en moet je het niet vergeten te consumeren, anders is het niet lekker. Door het in de koelkast te zetten heb je meer speelruimte in tijd. En daarbij komt dat bij ons de melk nogal hard gaat met twee pubers, dus als er geen melk is dan moeten wij het even uitzingen.
  Succes.
  Groet, Jolanda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.