De zaaikalender en de maankalender – Dag 14

Iedereen weet dat in de winter zaaien niet direct tot resultaat leidt. In ons gematigde zeeklimaat ontspruit namelijk niet alles het hele jaar door. We leven met de beweging van de seizoenen en als tuinier weet je dat ieder seizoen zo zijn bijzondere eigenschappen, voor- en nadelen kent.

Zaaien volgens mijn woordenboek* is letterlijk: “zaad in de grond strooien, met de hand of met de machine”. Maar natuurlijk is er ook nog een andere figuurlijke betekenis: “veroorzaken, de kiem leggen voor: onrust, paniek, twijfel, twist, tweedracht”. Met beide betekenissen ben ik bekend en heb ik geregeld te maken. De letterlijke betekenis heeft alles te maken met de fysieke kant van deze blog, het zaaien van zaden in de moestuin om gewassen tot bloei te laten komen om van te kunnen leven. De tweede betekenis ligt meer bij mijn politieke werk en heeft alles te maken met het doel van deze blog om mensen wakker te schudden en in actie te brengen (inclusief mijzelf).

Maan

Foto: National Geographic

De grote vraag is: Wanneer moet je nu wat zaaien? Door de overlevering hoeven we gelukkig niet iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden dus ook niet wat het zaaien betreft en daardoor kan ook de beginnende tuinier goed aan de slag. Zo is er voor het zaaien de zaaikalender. Even zoeken op internet en je vindt wel een paar zaaikalenders, die elkaar niet veel ontlopen (als voorbeeld de zaaikalender van het biologische zaadveredelingsbedrijf de Bolster). Daarnaast zijn er natuurlijk de uiteenlopende hoeveelheid tuinboeken die uitgebreid ingaan op wanneer je wat wel of niet kunt zaaien. Ook bij de meeste tuincentra in de catalogus met zaden tref je een zaaikalender aan.

Toch is de zaaikalender, wil je het echt goed aanpakken, nog niet compleet. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als de maankalender. Ik weet er van maar heb het nooit echt mee gewerkt. Daarom wordt het hoog tijd om mij daar serieus een keer in te verdiepen. De maankalender wordt met name gebruikt in de biodynamische landbouw, dat gestoeld is op het gedachtegoed van de antroposofie.

Bij de maankalender staat de stand van de maan centraal voor zaaien, planten en oogsten. Door te zaaien volgens deze kalender op de juiste dag en tijdstip is de oogst rijker. Het uitgangspunt is dat de maan invloed heeft op watermassa (eb en vloed) dus waarom niet op mens, dier en plant. Tenslotte bestaat alles in de natuur voor een groot deel uit water. De reguliere wetenschap is er niet van overtuigd. Maar in de biodynamische land- en tuinbouw zijn hiermee prima resultaten behaald, dus is het zeker de moeite van het bestuderen waard.

Een uitgebreide maankalender, die verder gaat dan zaaien alleen, vind je op de volgende link.

De stand van de maan kun je bekijken via deze link op internet.

* Bron: Wolters-Noordhof, Groningen, zevenentwintigste druk. Om het geheel te completeren zijn er ook nog een aantal figuurlijke betekenissen van zaaien: “iets is dun gezaaid” en het spreekwoord: “Wat men zaait zal men oogsten”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s