Het “wondermiddel” RoundUp – Dag 13

Onder het mom van “we kunnen niet alle mensen op deze aarde voeden met biologische voeding” doet het biotechnologisch bedrijf Monsanto en nog een aantal vergelijkbare organisaties als Bayer en DuPont onderzoek naar nieuwe mogelijkheden om op een snelle manier voedsel te produceren. Het wordt echter steeds duidelijker dat deze organisaties, die zichzelf voordoen als weldoeners en redders van ons voedsel, er kwalijke praktijken op na houden. Monsanto, van oorsprong een chemisch bedrijf, is gespecialiseerd in bestrijdingsmiddelen, waaronder RoundUp, en het genetisch manipuleren van gewassen (GMO).

Al jaren wordt er actie gevoerd tegen bedrijven die gewassen modificeren en daarna patenteren. Het lijkt aantrekkelijk om gewassen bepaalde eigenschappen mee te geven waardoor ze beter bestand zijn tegen ziekten, insecten en klimaatomstandigheden, maar dit heeft tot gevolg dat gewassen eigendom zijn van een organisatie die daar volledige zeggenschap over heeft. Er zijn wereldwijd schrijnende verhalen bekend van boeren die voor (te) veel geld zaden op de pof kochten wat ze na het mislukken van hun oogst niet meer terug konden betalen, waardoor ze uiteindelijk zichzelf van kant maakten. En zaden laten zich niet tegenhouden en waaien lekker mee met de wind naar akkers waarvan de landbouwer ze niet gekocht heeft. Ook daar is menig rechtszaak aan te pas gekomen.

EGP GMOfreeOp de lange termijn heeft deze manier van zaadveredeling een nadelig effect op de biodiversiteit van de aarde. Juist de diversiteit van soorten maakt de natuur zo krachtig en succesvol. Maar tegenwoordig moeten groenten er goed uitzien in de winkel anders koopt de consument het niet, dus doet men er alles aan om ‘mooie’ gewassen te kweken. Ook het gemak staat voorop bij het kweken. Daarom ook is een product als RoundUp op de markt gekomen. Bij gebruik van de zaden van Monsanto kan ongebreideld het ‘gewasbeschermingproduct’ RoundUp gespoten worden, omdat de zaden daar resistent voor zijn.

Twee jaar geleden was er bij ons in de buurt een enorme slakkenplaag. Op mijn vraag bij de plaatselijke niet-biologische groenteteler of hij daar ook veel last van had antwoordde hij: “Nee, hoor geen enkel probleem, onze gewassen zijn resistent tegen ongedierte.” Nou dan weet ik genoeg. Er duiken nu steeds meer artikelen op over hoe slecht RoundUp is. De gewassen krijgen er toch iets van mee, daar hoef je natuurlijk geen wetenschapper voor te zijn. Spuiten met gif betekent eten van gif. Eet smakelijk.

Vorig jaar gingen ruim twee miljoen mensen de straat op om te protesteren tegen Monsanto, de pers maakte er nauwelijks melding van. Als wij hier in Nederland en in de EU niet alert blijven op praktijken van het patenteren van gewassen dan kunnen we op een dag geen moestuin meer houden, omdat dan alle zaden zijn gepatenteerd. In de VS is in een aantal staten al een verbod op het houden van een moestuin. Daar mag alleen de overheid groente en fruit produceren. Dan zijn we toch echt te ver doorgeschoten. Daarom maak ik mij politiek sterk voor een GMO-vrij leven en ben ik lid van De Groenen en praat ik mee in Brussel bij The European Green Party.

6 thoughts on “Het “wondermiddel” RoundUp – Dag 13

  1. Ik heb de indruk dat dit onderwerp niet echt leeft onder de mensen. Terwijl het zo enorm belangrijk is. Uiteraard omdat ook de media wellicht goed bevriend is met de grote bedrijven (facebook verwijderde bijvoorbeeld een foto van kinderen die tegen Monsanto protesteerden). Daarom vind ik het belangrijk dat je dit onderwerp aansnijdt. Veel mensen beseffen niet goed waartoe dit kan leiden.

  2. Nog aanvullend wat ik nog kwijt wou. Er is iets wat de natuurmoordende multinationals vergeten: de natuur is sterker dan de mens. De natuur past zich altijd aan, ook aan de Roundup-rommel. Na een jaar of drie zijn de onkruiden aangepast, en komen ze sterker terug. Het “voordeel” van GMO om geen onkruid meer te moeten wieden is dus maar van korte duur.

  3. Pingback: Bestrijdingsmiddel op je brood – Dag 20 | Uit de Klei getrokken

  4. Pingback: Waar halen we het zaad vandaan? – Dag 49 | Uit de Klei getrokken

  5. Pingback: De voor- en nadelen van GenTech – Dag 188 | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.