Zonder olie geen voedsel – Dag 11

In 2009 maakte de Britse natuurfilmer Rebecca Hosking een documentaire voor de BBC genaamd: The farm for the future. Een indrukwekkend portret over het boerenbedrijf, onze verslaving aan olie en hoe het verder moet met onze voedselvoorziening als de olie opraakt. De documentaire laat zien waar we tekort geschoten zijn in de afgelopen 20 jaar in de wetenschap dat de we de ‘Peak Oil” – het punt waarop we net zoveel olie winnen als gebruiken – inmiddels al in 1981 voorbij zijn. We zijn voor onze voedselvoorziening volledig afhankelijk van fossiele brandstoffen en wat nu als die er niet meer zijn?

 

De Amerikaanse professor Richard Heinberg van het Post Carbon Institute geeft aan dat we te laat zijn voor de overschakeling op duurzame energiebronnen. Er moeten dus alternatieven gevonden worden. Willen we overleven dan zullen we vooral anders moeten omgaan met het produceren van voedsel, dat betekent dat we op een andere manier moeten gaan boeren.

Hosking gaat op zoek naar nieuwe mogelijkheden en stuit op permacultuur. Een manier van ontwerpen van een agrarisch systeem gebaseerd op de principes van de natuur zelf. Door het opbouwen van een zelfvoorzienend ecosysteem wordt het mogelijk om met weinig inspanning toch voldoende voedsel te produceren.

De documentaire geeft hoop voor de toekomst. De mogelijkheden zijn er, maar het kost tijd! Daarom kunnen we niet wachten, daar moeten we vandaag al massaal mee aan de slag gaan. Deze documentaire is voor mij de inspiratiebron om mijn 365 dagen project uit te voeren en een begin te maken met de transitie.

 

One thought on “Zonder olie geen voedsel – Dag 11

  1. Pingback: Gino de kater – Dag 27 | Uit de Klei getrokken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.