Compost maken – Dag 1

De aarde heeft alles in zich om van te bestaan; we leven in een wereld van overvloed. Maar hoe zorg je er nu voor dat het gevoel van overvloed in jouw leven ontstaat? Alles begint bij voedsel. En om voedsel te produceren hebben we goede grond nodig. Daarom begin ik mijn 365 dagen bloggen project bij de basis: het maken van compost.

Op een verantwoorde manier tuinieren begint bij goede en gezonde grond. Is de grond goed dan is de opbrengst hoog en heb je geen bestrijdingsmiddelen of groeiversterkers nodig. Loop je wel eens te wandelen in het bos dan moet je voor de aardigheid je handen eens in de aarde steken, dan weet je gelijk wat goede grond is. Daar in de natuur wordt al het organisch afval netjes omgezet in vruchtbare grond.

WP_000518Goede grond is niet vanzelfsprekend, daar moet je wat voor doen. Om mooie compost te krijgen heb je organisch afval nodig. Verantwoorde compost dat maak je zelf, want dan weet je tenminste wat er ingegaan is. Nu heb ik zelf al jaren een composthoop, maar erg gestructureerd gaat dat niet. Afgelopen week hebben we daarom een nieuwe composthoop gemaakt (zie foto) op de methode van de permacultuur. We willen namelijk onze eigen grond in de komende jaren tot een eetbaar landschap maken volgens de permacultuur. Wat dat precies is ga ik meenemen in de komende 365 blogjes.

Kort gezegd betekent permacultuur een zodanig samenhang van vegetatie (bomen en planten) creëren waardoor een rijke voedingsbodem ontstaat waardoor gewassen als vanzelf groeien en onderhoud nihil is. Dus bij permacultuur is de kwaliteit van de grond essentieel. Eigenlijk is het opbouwen van een permacultuur landschap bedoeld om de juiste grond te produceren, zodanig dat het een zelfvoorzienend bestaan garandeert.

Opbouwen van een goede composthoop lijkt eenvoudig. Laag voor laag wordt de hoop netjes opgebouwd. Een laag restmateriaal van de moestuin, een laag bladeren, een laagje takjes voor de luchtigheid, een laagje as uit de houtkachel, een laagje stro, een laagje karton, een laag organisch (ongekookt) materiaal uit de keuken, een laagje koffiedik en theeblaadjes en ga zo maar door. En ‘last but nog least’ een laagje stalmest. Maar hier begint al een probleem, want hoe komen we aan biologische stalmest waardoor we zeker weten dat het verantwoord is. Dit was de afgelopen week onze eerste uitdaging.

Maar waar zouden we zijn zonder Marktplaats? Op een steenworp afstand vonden wij iemand die biologische stalmest aanbood. Zij hadden zich namelijk verkeken op de hoeveelheid m³ en wel wat erg veel ingekocht voor hun eigen moestuin. Maar door de onderhandse verkoop wist ik nog niet zeker hoe verantwoorde de stalmest was. Dus de leverancier gebeld, een biologische boer in Zuid-Holland, met een Skal-certificaat. Dan weet je dat het goed zit.

Zoals gezegd het lijkt eenvoudig om een composthoop op te bouwen maar het is eigenlijk behoorlijk zwaar werk. De opbouwfase valt wel mee, maar op zeker moment moet de hoop worden omgezet en dat is zwaar. Voorlopig vindt het verteringsproces plaats dus daar hoeven wij ons pas over een paar weken druk om te maken.

Hiermee sluit ik dag 1 af, nog 364 dagen te gaan…….

Advertenties

12 thoughts on “Compost maken – Dag 1

 1. Interessant Jolanda. Niet alleen het proces van permacultuur, maar ook de uitdaging die je jezelf hebt gesteld. Ik ga niet zover me te committeren aan iedere dag jouw blog te lezen, maar zal zeker geregeld langskomen om over je vorderingen te lezen.
  Succes!

 2. He Jolanda,
  Geweldig initiatief dit, en dat op een steenworp afstand 🙂
  Vandaag ook naar een boeiende lezing geweest over permacultuur georganiseerd door TransitionTown Culemborg en mijn interesse is zeker gewekt.
  Ik blijf je volgen

 3. Ik ben benieuwd of je een goed gesprek hebt gehad met een vd wormen ..

  Zon worm is knap lastig om in de ogen te zien en ik vermoed dag ie zn neus dicht heeft als is dineert ..

  Wel een zeer elementair begin ..

  Opdat het gesprek niet verstomd .. en zich duurzaam verrijkt .. door verder te reiken

 4. Pingback: De biologische tuin – Dag 4 | Uit de Klei getrokken

 5. Hoi Jolanda,

  hier terecht gekomen via jouw reactie op facebook (groep permacultuur). Fantastisch dat je je engageert om hier dagelijks een stukje te schrijven, dat lijkt me een even grote opgave dan het eigenlijke project 🙂 Jouw blog staat al meteen tussen m’n favorieten.

  Ik heb al meteen een vraagje. Jouw composthoop ligt open en bloot te verteren. Zelf composteer ik gewoon in twee compostvaten. Is er een verschil of is dit louter een persoonlijke voorkeur?

 6. Hallo Tom,

  Wat leuk om te horen dat je via facebook hier bent terechtgekomen en dat je hem als favoriet hebt opgeslagen. Inderdaad het is een hoop werk, iedere dag zo’n blogje, maar ik leer er ook een hele hoop van en door dit te doen stroomt de energie.

  Wat je vraag betreft: ik heb de ruimte dus kan een composthoop achter de schuur aanleggen, we hebben ook een tractor dus kunnen daar makkelijk bij als dat nodig is. Als je minder ruimte hebt of in de stad woont is een compostvat een ideale oplossing. Het heeft dus alles te maken met hoe je woont.
  Wat verbouw je zelf?

  Hartelijke groet, Jolanda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s